Skip to content
chaga

Hva er chaga?

Chaga (Inonotus obliquus) er en sopp som lever på bjørk. Overflaten er helt svart, og inni er den brungul. Inni er chagasoppen litt hard men likevel nokså porøs. Soppen lever i symbiose med vertstreet og kan bli ganske stor. Den største jeg har funnet var bortimot 5 kg. Chagasoppen trives best i gammel bjørkeskog.

Chaga er en hellig drikk som skal nytes med stor respekt for Báhkkol-olmmai. (chagaånden)

Bruksanvisning chagapulver

Kok opp vatn og ha i pulveret. La drikken trekke i ca 2 timer, på svak varme. (Ikke kokes) Bruk så en tøybit til å sile med. Bruk en neve pulver på en liter vatn. En neve utgjør ca 20 gram ferdig p

ulver. Husk å etterfylle med kokende vatn dersom det minker i gryta.

Begynn alltid med små doser chaga. For eksempel en halv dl. pr dag, for å se hvordan du reagerer på drikken. Etter hvert kan du øke til tre kopper om dagen, og drikke 1/2 time før hvert måltid. De

tte kan du fo

rtsette med i tre til fem måneder, men med pauser underveis på 7-10 dager. Chagate kan drikkes både varm og kald.
Bestill her

Bruksanvisning chagakonsentrat

Anbefalt dagsdose voksne: Begynn med en halv teskje konsentrat pr dag. Øk deretter til 2 spiseskjeer pr dag.
Anbefalt dagsdose barn: Begynn med en halv teskje konsentrat pr dag. Øk deretter til 1 spiseskje pr dag. Drikken kan blandes i kaffe, te eller vatn.

En flaske inneholder 250 ml chagakonsentrat, og tilsvarer ca 8 liter ferdig chagate. Det vil si at dagsdosen for voksne blir bare 2 spiseskjeer! Men det går jo fint å for eksempel blande en spiseskje i en kopp kaffe/te. Eller i varmt eller kaldt vatn. Det går til og med fint å eksperimentere litt, og blande chagaekstrakt med kokende ingefærte, og en teskje honning oppi. Både sunt og godt på en gang!

Bestill her!

Lagring

Når du skal lagre chaga i pulverform, så holder den seg best i fryseren. Dersom den er innpakket i plast, må du åpne og lufte den når du har tint den. Dette for å unngå kondens. Tørket chaga kan også fylles over på en ikke alt for tett boks og lagres på et mørkt og kjølig sted.
Når du skal lagre ferdig kokt chagadrikk, så tøm den på flasker mens den er kokende, og skru på korken. Da kan du lagre den i noen måneder på et mørkt og kjølig sted. Men den absolutt beste metoden er å legge flaskene i fryseren. Da kan den lagres i årevis. Vær obs på at vann utvider seg når det fryses til is.

Bruksanvisning chagakapsler

Anbefalt dagsdose: En kapsel!                                                       

For nye brukere: Åpne en enkel kapsel og ta litt av innholdet på tungen. Ved eventuelle allergier vil du straks få en reaksjon.     

Kapslene lagres tørt og kjølig.

Bestill her!

 

En hellig samisk drikk

Chaga er ifølge samisk folketro en hellig drikk. På samisk kalles den for báhkkol eller báhkkololmmai. Rett oversatt betyr báhkkololmmai chagamannen. Altså de underjordiske som bor i skogen og er knyttet til chagaens kraft. Det er ikke uten grunn at chagaen er en hellig drikk, og at den regnes som en meget kraftig «ånd.» Chagaen ble brukt til behandling av et bredt spekter av sykdommer, lidelser og skader. Og den fungerte!

Mange egenskaper

Forskere i mange land omtaler chagaen som et adaptogen som virker immunregulerende, svulsthemmende, genbeskyttende, generelt styrkende (tonikum), blodrensende, blodsukkersenkende, smertestillende, magestyrkende, leverstyrkende, betennelseshemmende, bakteriehemmende og virushemmende. Soppen utgjør den kraftigste naturlige antioksidanten som er kjent. Av alle medisinske sopper har chaga trolig det største mangfoldet av medisinske egenskaper. Selv om de samiske sjamanene i gamle dager ikke nødvendigvis kjente til alle disse medisinske begrepene, så visste de nok nøyaktig hva de holdt på med!

Sibir

Også i Russland har chaga vært en del av det daglige kostholdet. Da Sovjetunionen gikk i oppløsning så brøt også forsyningslinjene sammen. I mange avsidesliggende landsbyer nådde ikke forsyninger av te og kaffe fram. Det at russer ikke får sin daglige kopp te er omtrent like alvorlig som en nordmann uten kaffe! Men urfolkene i Sibir var ikke rådløs, de kjente jo fremdeles til chaga. Det var bare å snakke med de gamle i landsbyen, og sende ekspedisjoner til skogs for å plukke chaga. Kunsten å koke chaga var heller ikke glemt. Stor var forundringen da landsbyens lege kunne i etterkant konstatere at helsetilstanden i landsbyen var kraftig forbedret. Men de gamle var ikke forundret. Dette hadde de sagt i alle år.
Men både russiske og polske forskere har kartlagt chagaens egenskaper. Flere forsøk viser at soppen har en både forebyggende og hemmende virkning på en rekke sykdommer. De mener altså at man kan bruke soppen både til forebygging og behandling. Derfor inngår chaga som en del av behandlingen på mange sykehus i Russland.

Virus

Også innfødte amerikanere kjente til soppen. I årene 1917-1918 så herjet spanskesyken rundt om i verden. Det er anslått at den influensaepidemien krevde et sted mellom 20-40 millioner offer. Men det er bemerkelsesverdig at indianere i Nord-Amerika ikke ble rammet av epidemien. Da man undersøkte saken nærmere så viste det seg at indianere har som tradisjon å innta daglig doser av blant annet chaga.

Dersom du går på medisin må bruk av chaga te avklares med lege!

VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon hentet fra forskjellige nettsider. Undertegnede tar ikke ansvar for eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten eller preparater hvor urten inngår. Ei heller om preparatet ikke fungerer.

Spørsmål og svar

JA! Barn, gravide, voksne, eldre. Men de som går på medisin må avklare med lege.

Ja, mange gjør det med god effekt.

Ja, alle kan drikke chaga.

Ja. Pollen er noe du puster inn i lungene, og chaga er noe du fyller i magen.

Tja! Men det er neppe særlig nødvendig. Chaga er delvis blodfortynnende, så det finnes en grense for hvor tynt blod du skal ha.  Jeg kan tenke meg at mer enn 3-4 krus med chaga pr dag, er i meste laget…

Ja, naturpreparater kan man blande sammen. Men preparater som er oppkvikkende som for eksempel kaffe, kan man være litt forsiktig med, siden chaga også er oppkvikkende.

Det er akkurat det samme. Pulveret må du koke sjøl, mens konsentrat og kapsler har jeg kokt på Bioform. To spiseskjeer med chagakonsetrat i morgenkaffen, er vel omtrent like enkelt som å ta en kapsel pr dag. Chagapulver, som du må koke sjøl, blir billigst, men da må du gjøre arbeidet sjøl…

Egentlig ikke, men du får fram mest virkestoffer etter 2 timers koking. Instruksjonsvideo

Ja, man kan koke opptil 5 ganger på samme pulver, så lenge det blir farge på teen.

Så lenge chagate lagres på reine flasker og ikke inneholder fremmedlegemer, så kan man lagre kokt chaga i mange år.

Så lenge pulveret oppbevares tørt, kan man lagre det i flere år. Våt chaga bør lagres i fryser.

Her er utklipp fra Rolv.no:
Hvis man har et helseproblem og bruker skolemedisinske preparater, må man være oppmerksom på at det kan oppstå interaksjoner. Siden chaga kan ha en viss blodfortynnende og antikoagulerende virkning, kan dette gi økte blødningstendenser hvis soppen anvendes samtidig med betennelsesdempende, antikoagulerende eller blodfortynnende medisiner som f.eks. Aspirin, Ibuprofen, Naproxen og Marevan. Chaga kan også bidra til å øke insulinutskillingen og senke blodsukkerverdiene, så forsiktighet må utvises ved samtidig bruk av blodsukkersenkende medisiner, og det kan i samråd med lege bli aktuelt å justere doseringen av medisinen. Soppen kan videre påvirke effekten av kreftmedisiner, kolesterolsenkende medisiner, antioksidanter og medisiner eller kosttilskudd som påvirker immunsystemet. Det positive med dette er at man kanskje kan redusere inntaket av slike medisiner når man drikker chaga-te. Slik medisinseponering bør alltid gjøres i samråd med lege.