Hva skjer?


Det er mange spennende workshops i duodji og håndverk i år. Om du vil delta, kan du gå bort til teltene der håndverkene er på morgenen - og bli med. Vil du sikre deg tolk for oversettelse og en fullstendig kurs - melder du deg på når du kommer. Noen workshops koster det å delta på, prisen inkluderer materialer. 

Onsdag – Lørdag: Lag din egen sjamanstav/Shaman Stick, Eva Armstrand og Peter Fourbear Armstrand. kr 500.-
Onsdag: Samiske smykker i skinn og perler/Collar of pearls and fur, Anna Galkina. kr 250.-
Onsdag forts. torsdag/Wednesday continues Thursday-: Dry fishskin and make a purse/Lag veske av fiskeskinn, Semen Bolshnov og Lidia Bolushnova. kr 250.-
Torsdag: Lag ditt kraftdyr/North-Russian handcraft tradition, Natalia Kuzmina. kr 100.-
Fredag: Lag brosjyre i horn/Sami broche, Anders Soob. kr 250.-
Armbånd eller smykke, Ana Galkina. kr 250.-
Lørdag: Armbånd av ullstoff og perler, Anna Galkina. kr 250.-

Påmelding ved personlig frammøte i sekretariatet på Isogaisa.   Vi kjører etter "først til mølla" prinsippet, så vær tidlig ute!


Åpningsseremoni

Tirsdag kl 20.00 blir det åpningsseremon. Den Hellige Ild skal tennes, og vi skal be våre formødre og forfedre om tillatelse til å åpne festivalen. Det blir en nydelig seremoni, med sang, taler, dans og andre spennende innslag. Samtlige er hjertelig velkommen i oktogonen.

Lecture: Heroes, nature and magic powers

Alexey Sheptunov – folklorist, journalist, music producer and musician from Arkhangelsk, Russia. Leader and founder of one of the most famous Russian neo-folk bands, MOON FAR AWAY, with whom he performs in Russia and in many countries. He graduated from the Northern Arctic Federal University in Arkhangelsk, Master of folklore studies in the direction of "Northern folklore and mythology", his scientific theme - "Traditional sacred poems of the Arkhangelsk region." He also initiated several neo-folk festivals and concerts in Arkhangelsk. As a producer, recorded and released a disk of traditional folklore of Ustyansky district of Arkhangelsk region "Songs of Ustya", which was performed by talented local performer Alexandra Kokorina. Cooperates with many European musicians.
At the Isogaisa festival, in addition to the performance with MOON FAR AWAY, will deliver a lecture "Russian traditional epos: Heroes, nature and magic powers".

Årets Ildmester Beate-Kristin Sandjord                                   

Å tenne og slukke Isogaisailden har vært en viktig del av åpnings- og avslutningsseremonien. Det har vært ildmesterens oppgave å forvalte ilden ut i fra et urfolks- og sjamanistisk perspektiv.
I følge samiske tradisjoner hadde lavvomora den viktigste plassen i lavvoen, til venstre for buassu og nært árrán. Normalt er det lavvomora som tenner på bålet, men alle i lavvoen vil kunne bidra til at bålet brenner jevnt og godt og avgir den varme som er nødvendig. Ulik brensel gir ulik grad av røyk. Hvert brensel i uvsa utgjør en verdi eller
norm og forteller noe om forvaltningen av egen identitet. Det var også vanlig å ofre litt kaffe i bålet til ære for Sarakka.
Lavvomora på Isogaisa er slik undertegnede ser det festivalsjefens partner, Beate-Kristin Sandjord.

Beate-Kristin Sandjord er festivalsjefens høyre hånd gjennom hele året. Med sin kunnskap om árrán og tenning av bål vil Isogaisaenergien komme enda mer på plass, om hun vil ta på seg oppdraget med å passe på árran under festivalen.


Masterclass/workshop Strupesang                                   

Om du vil lære deg strupesang, vil du få du samme lærer på Isogaisa som studentene på Musikkkonservatoriet i Moskva. Sainkho Namtchtlak er en kultperson for mange av de som har gått inn i strupesangens verden. Hun kommer fra Tuva i det sørlige Sibir og har som i nabolandet Mongolia har tradisjonen med strupesang. Besteforeldrene av Sainkho Namtchylak (født i 1957) lærte henne sangen da de fortsatt var nomader. Sainkho Namtchylak har alltid undersøkt muligheten for å eksperimentere, og har utviklet denne sangteknikken inn i nye sammenhenger. Sainkho mottok Ærepris fra Republic of Tuva (Russia) I 2011 for sin innsats for republikken.

Hør mer her

Dans, bearbeiding av fiskeskinn, sying av veske

Semmen er et viktig innslag på Isogaisa, hvor han er en populær formidler av samisk kultur! I år skal Semmen Bolushnov lære oss Kadril, en tradisjonell dans han er svært glad i. Semmen er multikunstner og vil også holde workshop i bearbeiding av fiskeskinn og sying av veske, sammen med sin mor, Lidia.
kr 250.-

Lag din egen sjamanstav!


Peter ”Fourbears” Armstrand och Eva Armstrand er håndverkere med lang erfaring fra å lage vertøy for utøvelse av sjamanisme og volvekunst. På Isogaisa i år skal de ha workshop i tilvirkning i sjaman/seid/trolldomsstav. Du får utdelt det man behøver for å lage den på stedet.
kr 500.-

Festivalsmykke

Du kan lage årets festivalsmykke sammen med Anna Galkina fra Lujavre på Isogaisa, på onsdag.De andre dagene blir det workshop i å lage veske og armbånd. Kr 250.-

Foredrag: Forfedre og mødrene

Aage Solbakk vil komme til Isogaisa 2017 for fortelle oss om forfedrene, og legge vekt på mødrene, kvinnene som kunne være de aller sterkeste sterkeste noaidene ut i det han kjenner til av historiske kilder fra nord. Han har forsket mye i noaiditradisjonene - og vi gleder oss til å ha han sammen med oss! Han bor ved Deatnu/Tanaelva og lever der som laksefisker, utmarksutøver og forlagsredaktør og forfatter i ČálliidLágádus, Forfatternes Forlag.

Workshop: Sjamanens hjerte

Kjetil Kvalvik deler sin kunnskap og erfaring om hvordan du kan ta i bruk hjertets unike intelligens og kraft for å skape det livet du drømmer om og fortjener, samt hvordan du enkelt kan forbedre dine relasjoner og utvikle en dypere intuisjon og kontakt med naturen.

Kjetil skal også lede morgenmeditasjon.

Svettehytte

Svettehytteseremonier er en tradisjon man har hatt i mange kulturer, der man i mørket renser seg både på det indre, ytre og åndelige planet.

Jane Folsted og hennes mann Per Søager fra Moder Jords Have i Danmark vil holder sine etterhvert svært ettertraktede svettehytter på onsdag og fredag.

Grottekonsert
Onsdag blir det konsert i grotta, som ligger på nedsiden av veien til Sjøvegan. Stien ned til grotta er litt kronglete og ujevn, men ikke verre enn at de fleste finner veien dit. Lyden i grotta er utrolig, og må bare oppleves. Buss fra Fjellkysten kl 20.00

Trommereise:   Robert A. Vars-Gaup 


Robert A. Vars-Gaup er kjent for sine sterke helbredende evner, sitt klarsyn og for sine sterke trommereiser. Robert har overtatt innsikt og fått opplæring i bruk av noaidikunsten i sin familie. Han har også utdanning fra Saivo Sjamanskole hos Ailo Gaup - og går nå sin egen vei.  

Robert er aktiv innenfor det sjamanistiske miljøet i Norge og Sverige. Siden 2010 har han holdt en rekke kurs i sjamanisme og deltatt på messer, festivaler og seminarer i inn- og utland med utgangspunkt i den gamle noaidikunsten.

Baking av « lykkedyr», Natalia Kuzmina

Siden 1200-tallet har de tradisjonelle kakene «kozuli» blitt bakt i Nord-Russland på breddene av Kvitsjøen og på bankene av elva Mezen. I gamle dager ble de bakt i slutten av desember, dagene før vintersolverv. Kakene kunne ha ulike dyreformer som rådyr, værer, kuer, hester, fugler, sel og bjørner.

Kakene ble vist til alle slektninger, naboer og venner med ønske om helse, styrke og hell og lykke i jobb det kommende året. De ble også gitt til husdyrene, spist og oppbevart i den røde kroken gjennom hele det kommende året. Kakene består av rugmel, salt og vann. De knadde deigen til den var myk og la den så ut i kulden. Under stekingen ble kakene en eller to ganger puttet i kokende vann så de kunne skinne, for så å bli stekt igjen.

En hjort med spisse, forgrenede horn er for helse. En hjort med horn i sirkel symboliserer solen, og er godt for huset. En hjort med innadvendte horn betyr et raskt bryllup. En tre-hornet hjort gir beskyttelse fra det onde øye. En rytter på en hest betyr hjelp. En sel betyr hell i seljakt. En fugl med noen fulgeunger lover familielykke.

Natalia Kuzmina er håndverker og jobber i museet, Malye Korely i Arkhangelsk.


Kr 100.-


Workshop: Bjørnens kraft, Nadia Fenina og Aleftina Sergina. 

 Man har trodd at det var en arbeidsfordeling i den samiske kulturen, der kvinnene var de som bestemte i lavvoen og mennene var jegere og fangstmenn. Kildene viser imidlertid at kvinnene også gikk på jakt,  også den myteomspunnede bjørnejakten.  Den som kunne gi lykke ved jakt og fiske var Boassoáhkka.  Kvinnene var selvfølgelig også sjamaner; healere, synske og bærere av forfedrenes visdom.

 Nadia Fenina og Aleftina Sergina vil vise oss en myte om kvinnen og bjørnen. I myten er bjørnen den sterkeste forsvarer av den samiske kulturen.   Åpen mikrofon

Fredag ca kl 22.00 blir det åpen mikrofon, der Isogaisapublikummet kan gå på scenen og synge, danse, joike, chante, eller fortelle en historie. Man skriver seg på en liste og slipper til etter tur, med EN sang hver. Dersom du imponerer, så kanskje du får fremføre en gang til...

Workshop: Utskjæring av bein og horn med Albert Soob

På Isogaisa kan du lære utskjæringer av bein og horn med Albert Soob. Albert Soob har studert samisk hardsløyd på yrkesskolen i Lovozero, Russland. Han produserer duodji av bein, rikuler, horn og tre ut i fra den lokale, samiske kulturen. For tiden tar utskjæringer mesteparten av tiden. Albert har deltatt på mange utstillinger og underviser i tradisjonell utskjæring av bein og horn. Workshop onsdag og fredag. Pris kr 250,-. Påmelding i sekretariatet på festivalen.

Forfedrene og formødrene i Kalevala

I år: Vi får høre om forfedrene og formødrene i Kalevala Eero Peltonen vil vise kraften som finnes i hans forfedre ved å fortelle og synge mytiske historier fra det finske nasjonaleposet, Kalevala. Han vil snakke om den magiske sangeren Väinämöinen, den helende moren til Lemminkäinen og den døde sjamanen Antero Vipunen. Vi kommer til å få en idé om hva slags liv som fødte slike myter. Det blir også tid til å synge sammen, diskutere og svare på spørsmål.