Dagens ungdom

Det er en artikkel som går igjen på sosiale medier. Det handler om en ungdom i kassa, som spør om ikke en eldre herre kan ta med seg plastposer. Deretter kommer det en lang remse om hvordan vi, gamlingene alltid har tatt vare å miljøet, ved at vi ganske enkelt forbruker mindre. Vi gikk eller syklet til skolen, vi hadde verken telefon, internett, spillekonsoller eller andre dupeditter osv.
Dette er en fullstendig feil fremstilling av ungdommene idag. Ungdom er både miljøbevisste og dyktige. Før pandemien var på besøk på en øy utenfor Tromsø. Da vi passerte byen på heimturen, dro vi innom et gatekjøkken.
En gjeng 16-åringer
I kassa sto en høflig ung dame på 16. De andre som jobbet der var også 16 åringer (jeg spurte faktisk) Siden jeg og Raija ikke tåler melkeprodukter, lurte vi på hva de anbefalte. Da må jeg spørre vaktsjefen, svarte jenta. Jeg så for meg en myndig sjef, som styrte hele butikken. Men der ble jeg skuffet, for vaktsjefen var en 17-åring! Hun forklarte at sjefen hadde fri, siden det var søndag. Smilende la hun til at sjefen var ikke så ofte innom uansett. Men 17-åringen hadde god oversikt over innholdet i de forskjellige matrettene, så det endte med at vi bestilte løvsteik.
På gatekjøkken er det ikke vanlig å servere maten til bordet, men ungdommene gjorde et unntak, siden vi hadde småbarn med. De serverte maten, hentet bestikk, og tøyset litt med barna i anledningen.

Vitebegjærlig
Da vi hadde spist hadde Raija (som vanlig) en masse mulige og umulige spørsmål til betjeningen. Før vi fikk stoppet henne løp hun ut på kjøkkenet. Kunder har som kjent ikke noe å gjøre på et storkjøkken, så jeg fryktet det verste. Men ungdommene tok seg tid til å svare henne, ga ho noen fruktbiter i handa, og hjalp henne tilbake til bordet. Leende fortalte en 16-årig gutt at han har en søster på samme alder, som også er like vitebegjærlig.

Busslast med turister
Da vi skulle dra kom det en hel busslast med turister. På sekunder var hele gatekjøkkenet stappfullt, og alle skulle ha mat. Dette kan bli spennende, tenkte jeg. Men den 17-årige vaktsjefen skar gjennom og forklarte på et utmerket engelsk at serveringen ville gå raskere dersom flest mulig bestilte det samme. Derfor tok hun opp bestilling via handsopprekning, mens hun samtidig føyset vekk noen unge, kjekke gutter som sto der og flørtet.

Ungene skulle innom toalettet, og da vi hadde startet bilen så jeg gjennom vinduene at gjestene allerede satt og spiste.
Servert av en gjeng 16-åringer, og en 17-åring!

Mvh
Ronald

Recommended Posts