Telefon fra yttersia.

   

Spiser du bjørk?
Her om dagen ringte det en mann fra yttersia. Problemet var at han hadde vært plaga med høyt kolesterol ganske lenge. Så han dro til legen og tok noe prøver. Men kolesterolmedisin er både dyrt og hellig. Så han måtte inn og ta nye prøver. Etter en stund måtte han enda en tur til lege for å ta enda flere prøver, før han kunne få resept på medisin. Det var da det begynte å bli morsomt. Da prøvene var analysert, så kom han inn til legen. Selvfølgelig snakka legen fineste vestkantdialekt fra hovedstaden: (Aner ikke hva han gjør på yttersia)
«Jeg skjønner ikke dette, tidligere prøver viste et nokså høyt nivå, men plutselig kan vi ikke påvise noe unormalt kolesterolnivå. Du har da vel aldri fått tak i og begynt med medisin på egenhånd?»
«Øhm, neida, æ har ikkje det. Men æ har bjynt med chaga.»
forklarte mannen.
«Hvabehager! Changa?»
sa legen.
«Næida, chaga,» retta han. «Chaga fra bjørk. Altså i skogen»
«Hva? Går du i skogen og spiser bjørk?»
lurte legen.
«Nei, æ êt ikkje bjørk, æ tar jo soppen heim og koke han. Og når han har kokt i to tima så drekk eg han»
forklarte mannen.
«Hva kalte du det? Changa?» spurte legen.
«Den heite chaga, det er en sopp som veks på bjørk» forklarte mannen.
«Hvor ofte drikker du det?» spurte legen.
«Kvær einaste dag, fleire gong for dagen,» forklarte mannen.
«Og det fungerer?» lurte legen litt tvilende.
«Æ drekk no mest bare for smaken sin del, også skal de jo være litt sunt. Mæn æ ane ikkje om det fungere, men det kan vel legen svare på?» svarte mannen ærlig.

Doktoren fra vestkanten spurte og gravde litt til om «dette changa,» og mumlet noe uforståelig, og til slutt ble mannen sendt på dør, uten noe nærmere forklaring. Etter det hørte han ikke noe mer fra Helsevesenet. Det var da han ringte til meg. «Æ veit ikkje min arme råd, doktoran veit ikke nokka, ka i svarten skal æ gjøre no»
«Nei, jeg vet ikke heller,»
svarte jeg. «Du får bare vente på ny innkalling, eller ringe dem hvis du ikke hører noe, og selvfølgelig fortsette å drikke chaga» Det er jo kun leger som skal skrive ut medisiner til folk.
«Ja, det var egentlig derfor æ ringte, kan du sende mæ nån kilo chaga? Æ har ikkje kommet mæ i skogen,»
la han til.

Det lovde jeg å gjøre.

Tilbake til nettbutikk

 

Recommended Posts